Geschiedenis

“De manier waarop we begonnen was gestoord. We waren met een kleine groep en de directie van de RSG Simon Vestdijk had hoge verwachtingen. Eén koude herfstavond stonden we voor een dichte deur: de communicatie tussen ons secretariaat en de Simon Vestdijk was fout gegaan, waardoor de conciërge niet wist dat we kwamen. Gelukkig kwam na een half uur de directrice, mevrouw de Jonge, die stomverbaasd was dat we al een half uur in de kou stonden. Ze heeft gelijk de deur voor ons geopend. Uiteindelijk hebben we een fantastische vergadering gehad en is ons ledenaantal verdubbeld. Deze bijzondere avond toonde niet alleen aan hoe goed de contacten tussen onze vereniging en de schoolleiding zijn, maar ook dat je heel ver komt met wat geduld en doorzettingsvermogen.

Klaas Jumelet, oprichter

Oprichting

In september 2015 hebben we besloten een debatvereniging op te richten voor leerlingen van de RSG Simon Vestdijk in Harlingen, de Algemene Studentendebatvereniging Alexis de Tocqueville. In november van dat jaar kwam de vereniging onder voorzitterschap van toenmalig leerling Klaas Jumelet voor het eerst samen. Hoewel de groep leden groot genoeg was om regelmatig samen te komen, bleek dat het animo voor een debatvereniging zo laag was dat de vereniging niet lang onafhankelijk zou kunnen voortbestaan. Na het eerste jaar besloot het toenmalig bestuur dat de vereniging moest uitbreiden om duurzaam te worden.

Reorganisatie

In augustus 2016 besloot het bestuur om de vereniging uit te breiden en een naam te geven die makkelijker in de mond lag: Leerlingenvereniging Libertas. Behalve debatavonden organiseren we nu ook andere activiteiten voor een groter publiek, zodat iedereen zich betrokken voelt bij Libertas. We werken nauw samen met de RSG Simon Vestdijk en andere organisaties.